به گزارش خبرنگار مهر، این نمایه با همکاری علی دهباشی - سردبیر سابق مجله کلک - و سیمین قطبی تهیه شده است.
کلک از فروردین 1369 شروع به کار کرد و 94 شماره به صاحب امتیازی کسری حاج سیدجوادی و سردبیری دهباشی به کار خود ادامه داد. علی دهباشی پس از آن صاحب مجله بخارا شد که تا این زمان (زمستان 1386) 63 شماره از آن منتشر شده است.
در این نمایه می توان مباحثی را چون ایران شناسی کلک در طول هفت سال به طور کامل، ثبت شرح حال و فهرست آثار درگذشتگان این سالها، ستون ادبیات داستانی ایران حسن میرعابدینی، ادبیات حوزه زبان فارسی افغانستان و تاجیکستان و گفتگو با شخصیتهایی که برای اولین بار درباره زندگی و آثار خود مصاحبه کردند چون محمدحسن لطفی، اسماعیل فصیح، سهراب شهید ثالث، جلال خالقی مطلق، بیژن جلالی و... مشاهده کرد.
عبدالحسین آذرنگ در این باره نوشته است: نمایه ها از بنیادی ترین ابزارهای اطلاع شناسی، اطلاع یابی و از نخستین منابع ضروری برای کارهای پژوهشی است. اطلاع پژوهان، داده جویان، دانش کاوان و همه پژوهشگران اسنادی، اکنون که جهان به عصر اطلاعات راه یافته و اطلاعات و سامانه های مرتبط با آن به یکی از تکیه گاه های اصلی عالم این روزگار تبدیل شده است، به خوبی حس می کنند که نمایه نشدن روزنامه ها، مجله ها، کتابها و به طور کلی همه رسانه های نوشتاری و دیداری و شنیداری حاوی اطلاعات، چه مانع بزرگی بر سر راه پژوهش، چه کار بر زمین مانده زمان بر و هزینه بر، چه زیانی متوجه اقتصاد پژوهش، اقتصاد فرهنگ، اقتصاد اطلاعات و اقتصاد بسیاری قلمروهای دیگر و در مجموع چه خسرانی برای فرهنگ ملی ماست.
ایرج افشار که در قلمرو اطلاع رسانی فرهنگی، استادی پیشگام در ایران است - اگرچه اصطلاح "اطلاع رسانی فرهنگی" را در وصف کارهای متنوع و فراوان خود در زمینه تدوین و انتشار انواع ابزارهای اطلاع شناسی و اطلاع رسانی، که تا پیش از رواج واژه "نمایه" با عنوان "فهرست"، "صورت" و نظایر آن از آنها یاد می کردند، هیچ گاه به کار نبرده است - از سالیان پیش، قبل از آنکه علم اطلاع رسانی به ایران معرفی شود و مبحث و سپس شاخه اطلاع رسانی در دانشگاه تدریس شود، ضرورت تدوین و انتشار نمایه ها را به ویژه در گسترده مطالعات ایرانی (ایران شناسی) به گونه های مختلف و به ویژه به مسئولان یادآور می شد.
نظر شما